Мародери газят посевите, заради рибата, минала през скъсаната дига край Нова Върбовка

Кадър: БТВ
share

След отмяната на бедственото положение в в стражешки села Камен и Нова Върбовка земеделски производители негодуват от набезите на хората, които са тръгнали да ловуват мъртва риба, край скъсаната дига, предаде БТВ.

Двете населени места бяха залети след скъсването на язовирна стена и преливане на втори водоем. Обстановката постепенно се нормализира, но декари площ са засегнати от водния ад, сполетял стражишките села. На фона на тази тревога земеделците в Нова Върбовка са изправени пред още по-голяма беда - нашествие от прииждащи за изтърваната от язовира риба, преминаващи през посевите.

Щетите от градушката, поройния дъжд и скъсаната дига на язовира край Нова Върбовка се оказват незначителни на фона на човешката напаст по време на бедствие.

"По- голямата щети, която ми направиха, са рибарите. Огазено, влизат коли, 150-200 човека в пшениците, в царевиците. Газят, мачкат с каруци, с джипове, с тракторчета, кой каквото има и не можем да ги спрем”, обясни Стоян Стоянов, земеделец.

Нашествието е в стихията си втори ден. Иначе обстановката в стражишките села започна да се нормализира. Днес бедственото положение беше отменено. Според властите вече няма опасност от преливане на язовири.

Водещи новини

Още новини