Цената - основният фактор за покупката на жилище

share

Съотношението чиста площ - качество - цена е основната причина, поради която клиентите, желаещи да купят апартамент, се насочват към имотите старо строителство. „Голяма част от купувачите не желаят да плащат общите части, което е неизбежно при покупката на апартамент ново строителство”, обясняват от агенция „Форос”.

Лошото разпределение на помещенията в новите жилища е другата причина, поради която купувачите предпочитат да се насочат към по-стари имоти. При новоизградените такива често има помещения с неправилна форма, преходни стаи и малки (под 8 кв. м) спални.

Един от малкото случаи, в които клиентите биха купили новопостроен апартамент, е ако той е разположен в комплекс от затворен тип. За тези купувачи особено важни са средата на обитаване и предлаганите допълнителни услуги към подобен имот.

За тези, които не разполагат със значителни финансови средства, но имат нужда от дом, алтернативата е панелно жилище. Вътрешното му разпределение е по-добро от това ново строителство, а разликата в цената не е голяма.

Основният фактор за покупката на жилище обаче остава цената. Цената, която са склонни да платят за апартамент в столицата, е около 56 000 евро. За Варна и Бургас е съответно 59 000 и 36 000 евро. Корекцията, която са склонни да направят собствениците, продължава да варира в широкия диапазон от 2% до 20%. Времето, за което клиентите вземат решение за покупка, е три-четири месеца, като през този период извършват средно по около 15 огледа. Целта е да бъдат видени всички апартаменти от избрания от клиента вид в желания от него район.

Водещи новини

Още новини