Метеоролози: Чака ни много горещо лято

share

Много горещо лято и температури над обичайните за сезона прогнозират водещите американски и британски метеорологични централи.

Британската Мет Офис е водеща в това отношение, като предвижда нормално и по-топло от обичайното време през пролетните месеци и горещо лято с температури над нормата. Повишена вероятност за около и над обичайните температури има и през пролетта, предвиждат британските синоптици. Още по-категорични са прогнозите на сайта на Колумбийския Университет в САЩ, който прогнозира много горещ летен сезон за Балканския полуостров.

Обобщените месечни прогнози на американската Агенция по климата, атмосферата и океаните през последните седмици също сочат повишена вероятност за по-топло време от обичайното.

Очаква се средната месечна температура през март да бъде около и под нормата. Това съобщиха от НИМХ-БАН. Най-ниските минимални температури ще бъдат между минус 8 и минус 3, най-високите - между 17 и 22 градуса. Валежите през месеца се очаква да бъдат около и под нормата.

През първите десет дни времето ще е доста динамично, с чести промени, усилване на вятъра, влажно, на места ще има и превалявания, но предимно слаби и предимно от дъжд. В Северна България валежите ще са временно и от сняг, но трайна снежна покривка няма да се образува. В средата на десетдневието ще има и краткотрайно застудяване.

През повечето дни от второто десетдневие температурите ще бъдат по-ниски от обичайните, пише "Монитор".

Времето ще остане променливо, по-често облачно, с превалявания от дъжд и сняг, а временно затопляне и по-спокойно се очаква да бъде около и през втората половина от десетдневието.

В началото на третото десетдневие ще има валеж, последван от понижение на температурите, но след това тенденцията е за по-сухо и спокойно време.

Водещи новини

Още новини