Проект предвижда ограничаване на достъпа на туристи до Седемте рилски езера

pixabay
share

Да бъде ограничен достъпът на туристи до седемте рилски езера предвижда проект на Национален парк "Рила", който ще бъде реализиран в следващите четири години. Целта е да бъде опазена природата. Проектът е на стойност близо 12 млн. лв., предава БНТ.

В района на Седемте рилски езера има регламентирани само три пътеки, туристите обаче използват около двайсет маршрута. Това води до ерозия на почвата, от която се образува кал в езерата. Затова туристите ще трябва да се движат по предварително маркирана тясна линия.

"Ще се опитваме да изсмукваме и тинята от езерата, тази тиня, тъй като съдържанието ѝ е високо на минерали ще го наслагваме, там където са ерозирали пътеките, и тези, които сме затворили", коментира Кирил Андонов, директор на Национален парк "Рила".

От парк "Рила" предвиждат и монтирането на нова модерна техника, с която ще се засичат и залавят бракониерите, тъй като ловът в защитените зони е забранен.

"Ще показва локацията там, от където произлиза изстрела. Това ще позволи директно насочване на парковата охрана и реагиране точно на място", допълва Андонов.

За последните десет години в парка са станали 12 големи пожара, затова ще бъде изградено и противопожарно депо с техника за гасене.

Водещи новини

Още новини