Махат окончателно палмовото масло от сиренето и кашкавала

share

Сиренето и кашкавалът, в които има палмово масло, скоро няма да може да се наричат “млечни продукти”, обяви агроминистърът Мирослав Найденов, цитиран от Труд.

“Производителите да сложат каквото искат име. Препоръчвам им “палмово изкушение” или “палмов пастет”, но ще забраним да заблуждават потребителите, че това са млечни продукти”, заяви вчера пред “Труд” Найденов. “Ако искаме децата ни да са здрави, е важно те да се хранят с истински млечни продукти”, допълни той.

Сиренето от палмово масло е до пет пъти по-евтино от това, което се произвежда само от мляко. Преди 2 години агроминистерството задължи магазините да поставят палмовото сирене на отделни щандове, на които пише “растителен продукт”. Тогава то бе прекръстено от сирене в “млечен продукт”.

Намерението да се въведе допълнително ограничение може да предпази от фалити много животновъди. През януари изкупната цена на кравето мляко падна с 8 ст./л за първи път от 7 месеца. Това става в зимния период, когато предлагането е ограничено и млякото е най-скъпо - между 50 и 64 ст. за литър.

Водещи новини

Още новини