4-ти февруари – урокът по доблест на Николай Добрев

личен архив
share

Преподаде го покойният Николай Добрев, министър на вътрешните работи в кабинета на Жан Виденов, който бе натоварен да състави ново правителство през зимата на 1997 година. Тогава страната вече тънеше в мизерия, хиперинфлация, бунтове и брожения.

Такива почтени човеци и политици като Николай Добрев, са малцина на политическата ни сцена в годините на т.нар. „демократичен преход”.

Само две години по-късно след посочената дата рицарят на честта Николай Добрев напусна този свят след тежко боледуване.

На 4-ти февруари 1997 година обаче той даде показно на мижитурките в политиката и властта, как човек може да постави знак за равенство между съвест, морал и отговорност пред обществото. Нищо че можеше да се заинати и до дупка да отстоява правото си по Конституция да състави червен кабинет. Той не го направи.

Мандатът за съставянето на ново правителство по онова време бе връчен от новоизбрания буквално току-що президент на страната Петър Стоянов, който наследи на този пост първият демократично избран държавен глава Желю Желев, също вече покойник. И Желев, и Стоянов тогава се ползваха с голяма подкрепа на СДС и недоволните от хиперинфлацията, беднотията и несгодите българи.

По онова време цяла България вреше и кипеше от справедливия гняв на народа, който затъваше все повече и повече за сметка на шепа олигарси и банкери- започна и страшната банкова криза, довела до фалита на 15 банки само за няколко месеца.

За яснота на по-младите читатели само ще припомня, че тогава цената на един щатски долар от 500 достига до 3000 лева, а инфлацията скочи над 300 на сто, средната заплата пък падна до 5 долара?!

Ето така по време на едно от управленията на БСП бяха съсипани хиляди редови спестили и облагодетелствани шепа кредитни милионери, които през годините така и не получиха никакво възмездие. До днес, когато започват действия за доказване на произхода на тези облагодетелствани партийни избарници. Въпреки съпротивата на тях самите и партийните им покровители.

На 4-ти феврура 1997 г. партията – наследница на БКП - БСП, спечелила преди това парламентарните избори, хвърли страната в хаос, в жестока политическа и финансова криза. Милиони излязоха на протести, блокираха парламента, правеха барикади, палеха и рушеха...

Давайки си сметка за всичко това, Николай Добрев съвестно върна мандата за съставяне на ново правителство. Ето защо всяка година на тази дата е добре да си припомняме и най-новата ни историята. Защото, както е казал Сервантес: „Народ, който не знае миналото си, няма бъдеще”.


 

Водещи новини

Още новини