Да залеем институциите с жалби за снега!

новини.бг/архив/
share

Поредният сняг за енти път изненада неподготвените да реагират адекватно в зимни условия родни институции. От тази мила родна картинка не се изненадват само драгите данъкоплатци – шофьори или пешеходци.

Още в началото е важно да припомним уверенията на пътната агенция и МРРБ, направени в началото на ноември т.г.: „Добра е организацията за посрещане на зимния сезон и почистването на републиканските пътища в страната. Направената проверка на пътноподдържащите фирми във всички области показва, че са доставени над 60% от необходимите количества инертни и химически материали за цялата страна. В ход е преоборудването на машините. По-голямата част от необходимата техника вече е разположена в пунктовете”.

Да се чуди човек при цялата тази „готовност” как така се стигна дотам, че на АМ „Хемус” отчаяни от часове висене шофьори и пътници, слязоха и заиграха хоро в снега и на студа, докато благоволят да им почистят трасето!

Вбесена по същите причини депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова алармира АПИ, че е пътувала три часа от Благоевград до София, поради непочистения от снега път.
„АПИ, кой почиства тази магистрала? Имена?
Писна ми Борисов и ГЕРБ да са виновни!”, изригна народната представителка и на страницата си във Фейсбук.

После допълни: „Има смисъл да се сигнализира за нередности! Въпреки това, ще задам въпрос на парламентарен контрол на министър Аврамова коя е фирмата, кога е сключила договор за снегопочистване и на каква цена? Считам, че е част от задълженията на народния представител да търси отговори за разходването на обществени средства. С писменият отговор на министър Аврамова ще ви запозная тук”.

Няма и час по-късно от АПИ любезно оповестиха, че ще „санкционират пътноподдържащата фирма на АМ "Струма", отговорна за снегопочистването  на магистралния участък на  територията на област Кюстендил. Причината е констатирано закъснение при снегопочистващите дейности днес. За по-бързото почистване на отсечката при снеговалежа  е осигурена почистваща техника от други пътноподдръжащи дружества”.

Това добре, ама трябва ли ние, простосмъртните граждани, да затъваме в преспи или като онези на „Хемус” да въртим хора от отчаяние? Защото не по всички пътища на родината пъплят депутатите, които да стряскат потъналите в зимен сън фирми и институции?

Не е по-розово положението и на пешеходците, които се борят с непочистени тротоари и пътища в големи и по-малки селища в държавата. Вярно, че общините се оправдават, че и гражданите не си почистват пред жилищата, както са им вменили. Ама колко са глобените от ведомствата затова и къде са парите от тези евентуални санкции?!

Най-вече обаче дали, ако всички се юрнем да се жалваме от бездействието на институциите, това ще има някакъв ефект?! Кой знае, може пък да се стреснат и заработят по-ефективно! Ето, в София в началото на тази година бе обявено, че почистващите фирми са глобени с над 3 милиона лева, а вече падна и нов сняг...

Водещи новини

Още новини