Шефове на "Топлофикация - София" прибирали по 3600 лв. на месец

share

3600 лева е средната заплата в борда на директорите на "Топлофикация-София", каза пред БНР общинският съветник от БСП Георги Кадиев.

Той призова възнагражденията да се намалят, тъй като дружеството има големи дългове. Над 500 млн. лв. са задълженията на "Топлофикация" към "Булгаргаз" и други доставчици. "Аз бях председател на съвета на директорите през 2009 г., моята заплата беше 900 лв. Сега средната заплата на борда на директорите е 3600 лв. – 4 пъти повече за 2 години, каза Кадиев. Какво се случи толкова в тази "Топлофикация", че се увеличиха толкова заплатите", попита риторично той.

Според общинаря топлинните счетоводители са излишни, ако те не поемат и събирането на сметките. "Не съм голям привърженик на това "Топлофикация" да бъде и топлинен счетоводител, защото това е микромениджмънт, т.е. да стигне до всеки отделен абонат, да му търси парите. Според мен, топлинните счетоводители по начина, по който са били замислени преди 10 години, не само да отчитат, но и да събират средствата – тогава е било замислено добре, после обаче в един момент очевидно с някакво лобиране топлинните счетоводители оставят за себе си само лесната част - отчитането, и по този начин тяхната работа до голяма степен се обезсмисля, защото отчитането "Топлофикация" може да си го прави и сама много лесно", обясни Кадиев.

Кадиев изказа мнение и по въпроса с високите сметки за парно. "След като над 75% от цената на парното се формира от цената на газа, трябваше да се търси алтернативно гориво. Това трябваше да е софийският боклук. Съдбата на парното в София до голяма степен е свързана и съдбата на завода за битови отпадъци в София, който н есе случва. Всички анализи показват, че ако можеше да се използва столичният боклук за горене в "Топлофикация", сметките можеха да намалеят между 10 и 12%", каза още Георги Кадиев.
 

Водещи новини

Още новини