Плевнелиев: За година ще съборим 1200 обекта

Булфото
share

В следващите четири месеца ще премахнем още 400. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев на съвместен брифинг с министъра на околната среда и водите Нона Караджова в местността "Щъркелово гнездо" край язовир "Искър".

Росен Плевнелиев припомни, че в края на януари е завършил първият етап на съвместните проверки на 53 големи язовира в страната, а наскоро - и последващият втори етап за проследяване на изпълнението на предписанията на контролните органи. При 27 от язовирите не са констатирани нарушения с незаконни постройки.

Общо проверените обекти са 1461, като от тях незаконните постройки са 748. Издадени са 527 заповеди за премахване на незаконни строежи.

Водач в класацията на язовирите с най-много незаконни обекти е язовир "Ивайловград", където от общо 195 проверени обекти 169 са със заповеди за премахване, посочи министърът. В класацията следват язовирите "Кърджали" със 130 незаконни обекти от общо проверени 159, както и язовир "Искър" със 110 незаконни от проверени 329 строежа.

Държавата има силната воля и обектите със заповеди за премахване ще бъдат премахнати от първия до последния, каза Плевнелиев.

Надявам се, че политици повече няма да се заиграват, няма да си затварят очите, ние сме тук, за да помогнем на всички да живеят спокойно в къщите, които строят, и те да бъдат законни, добави той.

По-голямата част от заповедите за премахване се обжалват, коментира на пресконференцията ръководителят на ДНСК Милка Гечева.

Като пример беше даден язовир "Ивайловград", където от 169 заповеди, се обжалват 101.

Разходите за премахване на незаконни постройки с неизвестен собственик, които няма как да бъдат възстановени. Останалите средства ще се търсят по съдебен път, добави тя.

Министър Плевнелиев коментира, че на контролните органи е по-изгодно "за незаконните постройки да има неизвестен извършител", тъй като така те се премахват по-лесно.

Водещи новини

Още новини