Хлябът и яйцата са най-честото меню на българина, показват данните на националната статистика за четвъртото тримесечие на 2011 г. Според данните на статистиката за последните три месеца на миналата година всеки е изял средно по 27,3 кг хляб. Забележимо - с 0.5 кг, нараства потреблението на плодове - 11.3 кг средно на човек.
Зеленчуците и прясно мляко все по-малко влизат в менюто, отбелязва БТВ.
Все пак зеленчуците се нареждат на второ място в менюто ни – средно по 13,6 кг на човек, трети са плодовете, на четвърто място са яйцата – по 34 средно на човек, а месото е едва на пето място с 8,7 килограма за три месеца. Традиционният фасул остава в дъното на класацията със средно 1,3 кг изядено количество на човек.
През отминалите октомври, ноември и декември всеки българин е покрил най-належащите си нужди със средно 933 лева. Общият разход на човек от домакинство се увеличава спрямо същото тримесечие на 2010 г. със 7.3 на сто
Най-същественото перо от бюджета на едно домакинство остават храната и безалкохолни напитки. Като абсолютни стойности сумата е 333 лв. средно на човек. Разходите за храна и жилище, енергия, горива и др. са с най-голям дял в харчовете ни - 53.6 на сто. Разходите за дома вода, ток, парно и др. се увеличават от 145 на 167 лв. средно на човек. Скачат и разходите за здравеопазване – с 12,5%.
Отделяме средно по 54 лева за здраве, за цигари и алкохол – 42 лева
или с над 11 на сто повече спрямо октомври, ноември и декември 2010 г. Средно по 35 лева пък сме дали за дрехи и обувки. Увеличават се разходите и за транспорт - с 4.4 на сто или 93 лв. средно на човек.
Общият доход средно на човек от домакинство е 997 лв. и спрямо същото тримесечие на 2010 г. се увеличава със 7.8 на сто. 80 процента от дохода на домакинствата се формира от заплатите и пенсиите.
Българинът се изхранва предимно с хляб
- 16.02.2012 | 16:56
- 934