Най-новото генетично изследване за произхода на българите потвърждава популярна теория

share

Най-новото генетично изследване за произхода на българите потвърди теорията, че сме наследници на прабългари и траки. За целта на изследването са били анализирани пробите на много съвременни българи. „Изградихме генетична карта, сравнявайки съвременни българи, прабългари и траки. Оказа се, че сме по-близо генетично до прабългарите. Това каза генетикът Десислава Нешева в ефира на БТВ.

Учените са установили, че траките са леко отдалечени генетично от нас. „Това може да се обясни с големия времеви интервал, който имаме с тях. Балканите са кръстопът и гените също го доказват. Нашият генофонд е западноевразийски. Това означава, че ние сме на кръстопътя между Изток и Запад. Това потвърди, че няма е общо с кюрдци и алтайци.

Тракийският геном е бил изолиран през 2011 година. Това изследване е отнело много време, подчерта Нешева.

„Славяните са интересна тема. Този генетичен матертиал е много трудно достъпен, тъй като техният обичай е бил да изгарят труповете на починалите. По-силно генетичен материал са оставили прабългарите. Съвременните наследници на траките са популации като словаци, чехи и ние. Така че може да се обобщи, че сме 100% българи“.

Водещи новини

Още новини