Алексей Петров: Цветанов да понесе наказателна отговорност за бедствието в с. Бисер (видео)

Булфото
share

На пресконференция на тема "Защо язовирите убиват?" председателят на Асоциацията на геодезическите фирми Мишо Настев заяви, че политиците трябва да кажат дали ще инвестират в превенция, за да не се случват бедствия като това в с. Бисер.

"Когато при нас е еврокомисар Кристалина Георгиева, не би трябвало да искаме средства за чували за пясък, а средства за създаване на система за ранно прогнозиране на бедствия. Язовирите би трябвало да бъдат следени за деформации поне веднъж годишно, което не се прави, освен тези, които са под юрисдикцията на НЕК", добави той.

В качеството си на експерт по национална сигурност в пресконференцията взе участие и подсъдимия по делото "Октопод" Алексей Петров. "Разбираемо е, че не се чувствам комфортно да участвам в медийни изяви, докато съм преследван от правосъдието, но през 2008 г. имах честта да работя с представители на геодезическата асоциация по важния въпрос за т. нар. критична инфраструктура. Тази инфраструктура дава отговор на въпроса защо се случи трагедията в с. Бисер. Когато човек иска да се занимава сериозно с националната сигурност и критичната инфраструктура, е престъпно да не вземе на работа тези хора, с които работих", заяви той.

"Когато искаме да говорим за опасностите, които предстоят, трябва да анализираме това, което се случи в с. Бисер и да помогнем на хората да разберат как да се действа в подобни ситуации. Ние смятаме, че кметицата на селото и кметът на общината са си свършили работата. Видяхме как тя вижда надвисналата опасност на селото и не може да реагира, защото няма план за действие в съответната ситуация. Този план трябва да бъде изработен и съгласуван с МВР, а там където е остарял, трябва да се актуализира. В закона пише, че вътрешният министър разработва национална програма за защита при бедствия. Националните планове, които се правят в Закона за водите, също се правят от МВР. По закон министърът лично трябва да контролира изпълнението на плановете. Без да влагам нищо лично, смятам, че този който отговаря за контрола, трябва да понесе наказателна отговорност за неспазване на закона", подчерта експертът по национална сигурност, визирайки Цветан Цветанов.

Петров каза, че яз. "Иваново" е част от критичната инфраструктура на България. "Това е тази инфраструктура, която е свързана с живота и здравето на хората и която, ако бъде разрушена, предизвиква бедствие като това в с. Бисер. ДАНС трябва да анализира информация за тази инфраструктура, която трябва да бъде изпратена на потребителя – Министерски съвет. По Закона за ДАНС вицепремиерът също трябва да понесе отговорност за бездействието си", категоричен бе Алексей Петров.

Водещи новини

Още новини