Лавина блокира 30 скиори край местността "Картала"

share

Паднала тази сутрин около 5 часа лавина от сняг и земна маса затвори пътя Благоевград - местност "Картала" и блокира 30 скиори. На места снежните преспи достигат 5 метра и са дълги 70 метра.

Кмета на Благоевград Атанас Камбитов заяви, че свлеклите се сняг и пясък са паднали в река Бистрица, но не са причинили промени в посоката на течението. Градоначалникът координира работата по почистването на блокирания път, който ще остане затворен до края на деня, а работата ще продължи и утре.

"Днес към мястото беше изпратен снегорин, но той не успя да се справи с огромната маса сняг, която падна на пътя и е необходима намесата на специализирана техника. Това отнема време. След няколко часа ще се стъмни и няма да успеем да предприемем необходимите мерки по отстраняване на огромната над 1000 куб. метра земна маса от пътя", коментира той.

Обилният сняг в местността не спира да вали вече почти 1 денонощие.

При друг инцидент автобус с пътници падна в крайпътна канавка по пътя за курортното селище "Семково", съобщи община Белица. Произшествието е станало около 1 часа през нощта. Веднага на място е изпратена верижна машина, която не можала да го изтегли, съобщи кметът на общината Ибрахим Палев. Рано тази сутрин обаче рейсът е изваден на пътя, а пътниците са извозени с леки автомобили.

"Автобусът се е подхлъзнал на завой, който ние наричаме "зимния завой" заради постоянните проблеми по време на студените месеци", обясни Палев и допълни, че пътищата в общината се почистват. На мястото се е образувал снежен тунел, който станал причина за произшествието. Освен това пътят там е стеснен, което създава предпоставки за инциденти.

Междувременно 49-годишен мъж бе намерен под снежните преспи до кресненското село Ощава. Мъжът е премръзнал. Навременното изваждане от преспите го спасила от смъртта. Той е с четвърта степен измръзвания на пръстите и ръцете. Настанен е в болницата в Кресна, където му е направен преглед. По-късно се очаква да бъде настанен за лечение в Благоевград

Водещи новини

Още новини