Обвързват отпускането на европари с принципите на правовата държава

Getty Images/Guliver
share

Отпускането на пари от европейските фондове ще бъде обвързано със спазването на принципите на правовата държава. Това обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер при представянето на следващата многогодишна финансова рамка.

Предлагаме да подсилим връзката между европейския бюджет и правовата държава. Това е предварително условие за добро икономическо управление. Ето защо ние предлагаме нов механизъм, с който да се защити бюджета от рисковете, свързани с недостатъчното прилагане на закона. Нямаме предвид конкретни държави, но това е важен аспект на нашата архитектура, заяви Юнкер.

Очаквано - в проекта се предлага намаляване на средствата от кохезионните фондове и за земеделие. Ще има повече пари за отбрана и сигурност. Предлагат се и специални инструменти за държавите, които искат по-бързо да сближат икономиките си с тези на страните от еврозоната.

В края на изказването си Жан-Клод Юнкер отправи послание към Съединените щати, като поиска пълно и безусловно изключване на Европейския съюз от налаганите мита върху алуминия и стоманата.

Всичко опира до отговорността на Съединените щати. Ние не можем да преговаряме, когато ни ограничават, заяви още председателят на ЕК, цитиран от БНР.

Водещи новини

Още новини