Археолози работят на терена предназначен за строеж на хотел (снимки)

Булфото
share

Археолози работят на терена предназначен за строеж на хотел от веригата "Мариот". Обектът намиращ се на Солни пазар, попада в границите на трета защитена зона на историко-археологически резерват Сердика-Средец. Откритието може да забави строителството.

Данните от предишни археологически проучвания в района показват, че теренът попада в границите на западния некропол на антична Сердика. На терена, предвиден за строеж, археологически проучвания се провеждат от ноември 2017 г., като в началото на март 2018 г., бяха регистрирани археологически материали (керамика, кости), които наложиха започването на спасителни разкопки.

Към днешна дата, в площта, предвидена за археологическо проучване, са разкрити два гроба с покритие от тегули, най-вероятно от епохата на Античността, пласт и структури от Средновековието (предполагаемо жилище от средновизантийския период), както и останки от сграда и яма от османската/възрожденската епоха. Предварителните данни сочат, че преобладават монетите от османския период.

Интерес представляват и сравнително големият брой открити средновековни монети. Те са от най-дребният номинал тетартерон, и сравнително редките половин тетартерон, изработени са от мед и болшинството принадлежат на император Мануил I Комнин (1143-1180).

Водещи новини

Още новини