Нови платформи за щъркелови гнезда се монтираха в Пловдивско

Булфото (архив)
share

Близо 200 щъркелови двойки ще свият тази година гнезда на платформи на стълбове от електроразпределителната мрежа, осигурени през 2017 г. от "Електроразпределение Юг", съобщиха от пресцентъра на дружеството. С тях общият брой на платформите, осигурени от компанията за предпазване живота на щъркелите oт 2009 г. насам вече е 2327.

Като висока точка стълбовете са предпочитано място от щъркели за разполагане на техните гнезда, като често те са в непосредствена близост до проводниците. В много случаи това е предпоставка за аварии и инциденти, които от една страна се отразяват фатално на птиците, а от друга причиняват щети и прекъсвания по мрежата, коментират от компанията.

Чрез платформите гнездата се повдигат на разстояние около метър от проводниците и по този начин не само се предпазва животът на птиците, но и се намалява потенциалната опасност от подпалване на гнездата, тъй като металните платформи не позволяват на гнездата да пропадат между проводниците на електрическата мрежа.

Обезопасяването се извършва преди пролетната миграция на птиците и в одобрения срок от Министерството на околната среда и водите - до 1 март.

От 2009 г. до края на миналата година дружеството е монтирало общо 19 674 броя защитни изолации като са обезопасени 5180 електрически стълба. С монтирането на изолаторите се намалява рискът от късо съединение за птиците, кацащи на електропроводите. Заедно с това се намалява и риска от аварии по мрежата и прекъсване на захранването за клиентите.

Водещи новини

Още новини