Стълпотворение в Байлово, млади и стари отдават почит пред дядо Добри (снимки)

Булфото
share

Цяла нощ продължи поклонението пред тленните останки на дядо Добри. Той ни напусна преди няколко часа на 103 години, след кратко боледуване. Поклонението е в църквата в село Байлово, където цяла нощ продължаваха да се тълпят млади и по-възрастни, за да отдадат почит пред Живия светец или Благодетеля от Байлово, както бе наричан приживе дядо Добри.

Погребението му ще е на 15 февруари.

Той посвети живота си на това да помага на хората, без да иска нещо в замяна. Странеше от материалните неща, а всеки, който се бе докоснал до него, знаеше щедростта му.

През 2000 г. реши да дари всичките си имоти на църквата. Почти всеки ден Добри Добрев ходеше пеша или с автобус до София и пред вратите на храм-паметника „Свети Александър Невски“ или църквата „Свети Седмочисленици“ и събираше в една пластмасова чаша пари, които след това даряваше до стотинка.

Дядо Добри бе считан за един от най-висшите морални примери в България в днешно време. Добротата, скромността му, аскетският начин на живот и дълбоката му щедрост се възприемаха от мнозина като изключителен нравствен модел в съвременното ни общество. Заради лишенията, на които се подлагаше, силната вяра в доброто, чистите си и искрени действия и надеждата, която даваше на отчаяните, дядо Добри бе уважаван от всички. Живееше в крайна бедност, за да помага на православните храмове. Въпреки напредналата си възраст активно се включваше и в реставрациите на църкви.

Тялото на дядо Добри бе изложено за поклонение в църквата в село Байлово, която бе отворена цялата нощ. Днес ще се отслужи упокойна литургия и поклонението ще продължи през целия ден.

Дядо Добри е роден е на 20 юли 1914 г. в село Байлово. Баща му загива в Първата световна война и майка му отглежда сама децата си. Благодетелят споделяше, че не помни детството си и ученическите си години. Жени се през 1940 г. – време, в което България участва във Втората световна война. При една от бомбардировките над София снаряд пада в близост до него и почти го лишава от слух. С жена си има четири деца, две от които надживява.

Водещи новини

Още новини