Клиенти на топлофикациите масово демонтират радиаторите си

share

В нарушение на закона, клиенти на топлофикациите масово демонтират радиаторите си. Само в София за последните 6 години са премахнати около 70 хиляди.

Потребителите се отказват от парното основно по икономически причини и за да не плащат годишната такса за обслужване на отоплителен уред в размер на 4 лева, коментираха от най-голямата фирма за дялово разпределение у нас.

Абонатите премахват радиаторите си и заради такси, които не желаят да плащат. От момента, в който даден абонат премахне всички радиатори в жилището си, занапред той плаща единствено енергия сградна инсталация. Премахването на радиатори, обаче, е незаконно.

"Забраната, ако не се лъжа, е от 2006 година с последната промяна в закона", казва управителят на една от фирмите за топлинно счетоводство Милена Стоянова.

По-големият проблем, обаче, поне за някои от потребителите е, че масовият демонтаж на радиатори изкривява дяловото разпределение и създава предпоставки за кражби на топлоенергия, смятат топлинните счетоводители.

"В сградата винаги има енергия, която влиза и тя се ползва от всички, не успява да бъде измерена от разпределителите и обикновено тя отива в сградовите инсталации", посочи още Стоянова.

Тя обясни, че по принцип МИЕТ трябва да санкционира абонатите, които в нарушение на закона и премахват радиатори, но засега няма санкционирани. Енергийните счетоводители обещаха по-високи сметки за парно за ноември, тъй като по техни и на „Топлофикация-София” данни потреблението тогава е отчело скок с 50 на сто. И сметките за януари 2012, обаче, ще са по-високи сравнено с една година по-рано.

Водещи новини

Още новини