Фандъкова: Програмата за по-чист въздух включва над 100 мерки

share

Процесът ще е дълъг и всеки трябва да участва в него. Само вчера над 23 000 души са си купили "зелен билет". Това е добро начало. Не може да очакваме да се справим с този проблем за един ден и с една мярка.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова. "Програмата за по-чист въздух включва над 100 мерки. Последните мерки, които прихме, са за извънредно положение. Една от най-мащабната ни програма е тази за подмяна на автобусите в градския транспорт. Само за последните 3 години сме успели да подменим 50% от автобусите. Тази програма продължава да се развива, като и в момента сме в процес на закупуване на електрически автобуси. Ще има и рестрективни мерки като ограничаване на "синята" и "зелената" зони в София. Вече е в ход въвеждането на буферни паркинги, където да се паркират автомобилите и да се ползва метрото. Това са временни мерки и ще се прилагат в дни, в които ситуацията с мръсния въздух е тежка. Такива мерки се прилагат в много големи европейски градове. Ние работим с такива градове и взаимно обменяме опит. Във всеки град проблемите са различни", разкри Фандъкова.

"Основен проблем за града е битовото отопление. Недопустимо е да се горят отпадъчни материали. В момента извършваме строг контрол и проверки. Целта ни е с нашите възможности да прекъснем пътя на отпадъчните материали до печките на хората. Наказват се пунктове за вторични суровини, автосервизи и други. Проверките продължават и в момента. Въвели сме проект в Нови Искър за социално слаби хора. На тях са им осигурени печки, които работят с еко пелети. Има идея, разговаряли сме със социалното министерство, помощите за отопление да се раздават под формата на еко пелети. Пак ще повторя, че мерките са над 100 и по всички тях се работи", категоричен беше кметът на София.

"Полагаме огромни усилия, за да ограничим движението на автомобили и да насърчим движението на велосипеди. Това също е една от мерките. В този процес също трябва да участваме всички. Аз не бягам от отговорност. Ясно е, че има проблеми и се допускат грешки. Само за последните 2 години сме наложили над 2 млн. лева санкции на некоректни изпълнители на ремонти в София. Моята задача е да сме безкомпромисни към лошо свършена работа. Пак ще кажа, че не плащаме за лошо свършена работа", завърши Фандъкова.

Водещи новини

Още новини