Контрера: Пещерните типове от гетата не се интересуват кой какво ги призовава (видео)

novini.bg
share

Карлос Контрера, общински съветник и председател на групата „Патриоти за София“, коментира пред novini.bg, че два са основните замърсители на въздуха и те са ясно идентифицирани – битовото отопление и трафика

„За Патриотите мерките на СОС са твърде меки и няма да доведат до очаквания ефект. Има мерки, които са свързани с въвеждане на зони за успокоено движение в центъра на София, което означава автомобилите да не се движат с повече от 30 км/час. Добре знаем обаче, че един дизелов автомобил на ниски обороти и когато стои в задръстванията отделя най - много вредни емисии и това не е мярка, а е анти-мярка. Да се направят булеварди буферни паркинги, пак не е решение, защото това ще доведе до задръствания и дизеловите автомобили пак ще бълват вредни емисии. Оросяването на улици пак е спорно, защото при -10 градуса няма как да стане. До тук ние нямаме реални решения“, каза Контрера.

„По отношението на битовото отопление, може всеки ден да си призоваваме да не се палят печки и да не се горят гуми. Това и без мерки ще го правим, но съм далеч от мисълта, че пещерните типове от циганските гета се интересуват какво ги призовава Столична община. Тези хора без радикални мерки и без силен натиск няма да се откажат да горят какво ли не“, добави той.

„Съгласен съм, че трябва да има генерални промени в законодателната рамка в Закона за чистотата на атмосферния въздух. Бедните хора от глоби няма да се стреснат“, категоричен е Контрера.

Относно автомобилите той е категоричен, че трябва да има сериозен контрол, защото сега се пускат коли, които буквално са опасни. „Факт е, че поради нашата либерална рамка от Западна Европа се изсипват десетки хиляди автомобили, които замърсяват въздуха“, заяви той

„В обществото трябва да си зададем въпроса до къде сме склонни да отстъпим в името на здравето ни“, каза още Карлос Контрера.

Цялото интервю с Карлос Контрера може да видите  ТУК.

По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева

Водещи новини

Още новини