Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) вчера започна засилени проверки в търговските обекти по повод коледните и новогодишни празници.
Знаете, по традиция на Коледа се коли прасе, но днес малцина са тези, които спазват обичаите. Масово българите вече пазаруват за празниците месото от магазина.
Затова novini.bg попита експерта от БАБХ д-р Галя Викьова как да познаем кое месо е прясното.
Прясното месо е с розово червен цвят. При телешкото месо цветът е малко по-червен. Видимите мазнини са светли и бели до кремави. При по-възрастните животни те са малко по-кремави до жълтеникави.
При прясното месо е важно да знаем, че няма ослизявания по повърхността му.
Също така, за да разберем какво е едно месо, можем просто да го натиснем с пръст. Ако то е прясно, тръпчинката, която се появява, ще се възстанови много бързо.
Какъв вид месо слага на трапезата си днес българинът може да видите във видеото ТУК.
По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева