Ръководни служители на МВР поеха местните щабове, където се очаква усложнена метеорологична обстанов

Булфото (архив)
share

Ръководни служители на МВР поеха местните щабове по региони, където се очаква усложнена метеорологична обстановка, съобщиха от пресцентъра на МВР.

На място, за да ръководят и координират действията с областните управители и организираните по места щабове, където се очаква усложнение на обстановката, заминаха ръководни служители на МВР. Заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов пое ръководството за Смолян, Пловдив и Пазарджик, директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов -на Перник, Благоевград и Кюстендил; заместник-директорът на ГДПБЗН Сотеров замина за Кърджали и Хасково. В София и София област ръководството на щаба е поето от главния секретар на МВР гл.комисар Младен Маринов, директорът на столичната пожарна ст. комисар Веселин Гетов и от кмета на столицата Йорданка Фандъкова. Министерството на отбраната имат готовност с 94 мобилни групи за оказване на съдействие в случай на необходимост. Министър Радев призова хората да подават сигнали на тел. 112, на които ще бъде реагирано веднага.

Ситуацията към 12.00 часа по информация на ГДПБЗН:

София:

Проверени са опасните места по поречието на река Искър в района на гр.Нови Искър и с.Кокаляне. Не е отчетено повишение на нивото на реката. Заедно с местната власт са организирани постове за наблюдение в критичните райони.

За София до този момент е получен 1 сигнал за наводнение на ул. „Николай Хрелков“

София-област:

По данни на дежурния екип не се наблюдава повишаване на нивата в обемите на критичните водни обекти. Създадена е организация и непрекъснато се наблюдават три язовира на територията на общините Ботевград, Божурище и Костенец, нивото на р. Бистрица, както и Пролеша – напоителни системи.

Смолян:

Водните количества в язовирите, микроязовирите и хвостохранилищата са в норми. Осигурено е живо наблюдението на 12 язовира и микроязовира в района, обхващащи общините Златоград, Доспат, Девин, Батак, Смолян и Баните

Пловдив:

Към момента метеорологичната обстановка е спокойна, щабът има готовност за действия при възникнала промяна.

Пазарджик:

От щаба, който работи на място в Пазарджик, е създадена необходимата организация за наблюдение и подаване на информация, свързана със състоянието на микроязовири, реки, свлачища, срутвания, ел. преносна мрежа на територията на областите Пазарджик, Пловдив и Смолян

Перник:

На територията на областта са сформирани осем екипа с по двама служители за наблюдаване на речните корита в критичните точки. В момента по данни на екипите няма опасност за излизане на реките от коритата. Силите са реагирали на два сигнала – за остраняване на паднало дърво в следствие на силния вятър на ул.Струма и отводняване на котелно помещение в 8-мо основно училище.

Кърджали:

В област Кърджали към момента скоростта на вятъра е 50-60км/ч, а най-обилни са валежите на територията на община Кирково. Организирано е периодично наблюдение на язовири, речни корита и критични участъци, съвместно с кметовете на населени места.

Благоевград:

Осъщестява се живо наблюдение по поречието на реките Места, Струма, Пиринска Бистрица, Струмешница, както и на три язовира на територията на областта. Към този момент валежите в района са нормални

Кюстендил:

Сформирани са екипи и се осигурява живо наблюдение на 4 язовира на територията на община Бобов дол и на 6 язовира на територията на Кюстендилска община. Осигурено е и постоянно наблюдение за нивата на реките Струма, Бистираци, Джерман и Рилска-Рил . След подаден сигнал от кмета на с. Соволяно за черен цвят на р. Бистрица, е организирано вземане на проби за изследване на водата.

Водещи новини

Още новини