България ще има зоополиция

share

България ще има зоополиция. Служителите й ще арестуват хора, които малтретират животни, и ще спасяват домашни любимци от лоши стопани. Това обеща земеделският министър Мирослав Найденов на протестиращи защитници на правата на четириногите, предаде АСН.

Аграрният шеф обясни, че ще сформира спецзвено, което ще изпълнява същите функции, каквито имат подобни структури в държави от Европа и в САЩ.

Представители на организации, които работят за хуманно отношение към животните, се събраха пред земеделското министерство, за да протестират срещу неспазването на Закона за защита на животните. Те настояха за изграждане на модерни приюти за безстопанствени кучета и котки и закриване на старите, в които не се полагат грижи. Според тях сега животните се малтретират и се ползват за източване на пари.

Протестиращите носеха плакати със снимки на брутално убити и малтретирани кучета и котки, които шокираха България в последните месеци. Въпреки строгите мерки, които се предвиждат за жестокост към животни, включително и затвор, наказани у нас досега няма, заявиха протестиращите.

Земеделският министър обеща по-строги мерки. Той се ангажира да инициира среща с всички нови кметове, за да обсъдят проблема с бездомните кучета. Необходимо е да се направи примерна Наредба на всички общини за изпълнение на програмите за овладяване популацията на безстопанствените четириноги, с което ще се допринесе за уеднаквен и масиран ефект, заяви Найденов.

Водещи новини

Още новини