Експерти: Плевнелиев искрено вярва в това, което говори

share

Доц. Иванка Мавродиева, преподавател по реторика в СУ "Св.Климент Охридски" и проф. Толя Стоицева от Нов български университет коментираха в "Преди всички" по БНР вчерашната реч на президента Росен Плевнелиев в парламента.

"Изхождайки от каноните на реториката, тази реч е построена добре. Отразен е собствен поглед, времето, има начално обръщение, тези, финална част, която е опит за послание към политиците и българите и в същото време е опит за обединение с послания като "запазете критичността, търсете алтернативи, бъдете себе си. Ако искаме да съградим, да го направи заедно". Тази реч е по-дълга, отколкото речите на американските президенти. Съответства на термина "програмна реч". Дълга е, има много прогнози, използва се реторичен похват. Използва сегашно време за бъдещи цели. Има осъзнатост, че опозиционира политическото пространство, говори за целите си. Посланията му са добре структурирани. Доближава се до най-високата оценка, може би трябва да работи по артикулацията. Важно е да има натрупване и не само да се влезе в модел, но и да се запази индивидуалността. Има осъзнатост за нея, както и визия как да следва моделите. В началото на демокрацията отсъстваше светският елемент. Той постепенно се натрупа", заяви доц. Иванка Мавродиева.

"Неутралната интонация беше изключително попадение. Ако използваше враждебна или приятелска, нямаше да обсъждаме какво е казал, а как го е казал. Това е много силен момент в убеждаващата комуникация - неутралната интонация. Има и добър контакт с очи. Показа много добри комуникативни способности. Имаше два гафа на церемонията – плакатите на „Атака” и отсъствието на вицепрезидента Ангел Марин. Росен Плевнелиев показа изключителен синхрон на вербална и невербална комуникация. Това означава искреност и тя е много заразителна. Не е възможно той да бъде заучен. Това е вид комуникативна компетентност и означава, че искрено вярва в това, което говори. Той няма да се бори за това да бъде харесван. Здраво е стъпил на земята и е наясно, че в тежък момент става президент", каза проф. Толя Стоицева.

Водещи новини

Още новини