Патриарх Максим повишил доносник по заповед на ДС

share

Българският патриарх Максим, който се оказа един от четиримата в синода без досие, е изпълнил искане на Държавна сигурност да повиши агент в расо и е давал съвети за поведението му пред водещия офицер. Това става ясно от разсекретената папка на агент “Благоев” - Неврокопския владика Натанаил.

През 1980 г., когато е вербуван от Първо главно управление, Натанаил е студент по богословие в Атина. Задачата му е да дава сведения за монасите в българския манастир “Зограф”, както и за черноризци от други манастири в Света гора. Водещият му офицер от ДС Христо Маринчев, който е и шеф на Комитета по църковни въпроси по това време, му обещава да го издигнат в чин архимандрит и след като завърши образованието си, да го пратят за игумен на “Зограф”. Последното така и не се случва, но в докладна записка от 6 октомври 1980 г. Маринчев разказва за среща с патриарх Максим по повод проблемите в “Зограф”. Офицерът предлага на патриарха да повиши Натанаил. “Той прие без резерви, като направи бележка, че трябва да му се обърне внимание по-малко да кокетира с гърците и да не се обвързва материално”, пише Маринчев. Максим не е доволен, че студентът се е съгласил гръцки митрополит да му плаща наема на квартирата - 4000 драхми. Маринчев е бил при патриарха като шеф на комитета по църковни въпроси, но едва ли Максим не е бил осведомен, че си има работа с полковник от ДС.

В досието “Благоев” има и интересни данни за отношенията в “Зограф”. В донос на Натанаил се разказва за писмо от гръцкия губернатор на Атон до Кинотиса - управата на Света гора, в което се настоява за промени в устава на българския манастир - да не се казва “славянобългарски”, печатът и документите да са на гръцки език, игуменът да не е задължително българин.

Според сведението игуменът на манастира иска помощ от патриаршията, защото “гръцкото правителство се стреми на всяка цена да се премахнат правата на славянските манастири, искат да станат гръцки и след това да направи Света гора туристически център с хотели и тем подобни, защото Света гора е крепост на православието и трън в очите на гръцкото правителство, ръководителите на което в болшинство са масони и продажници на вярата и традициите”.

В един от документите е описан разговор между гръцки чиновник и агента, от който се разбира, че преди време свещеник на име Кирил - сега Варненски митрополит, е бил изнесен от Света гора вързан. В досието на Кирил - агент “Ковачев” и “Владислав”, също има разказ за провалената мисия на Атон, при която е трябвало да заснеме ръкописи в “Зограф” - началото на операцията за кражбата на Паисиевата история. Обаче го хващат с фотоапарат и го гонят.

От досиетата става ясно, че владиците шпиони с вдъхновение и разузнавачески плам са работили за тайната полиция, водени от патриотични подбуди.

Водещи новини

Още новини