Ето колко яйца трябва да изяде 70-килограмов човек, за да има вредни въздействия от фипронила

Pixabay
share

Откриха яйца с фипронил по щандовете на магазините. Този път фипронилът идва от ферми у нас, в България, а не от Европа.

„Стопирахме продажбата на всички наши артикули. Всички наши партиди са извън обектите”, каза в предаването „Събуди се” по Нова телевизия д-р Ивайло Къдрев, ветеринарен лекар и управител на птицеферма.

Той обясни, че яйцата не са опасни. „Количеството на фипронил в тях не е опасно за здравето и хората няма да се натровят”, заяви д-р Къдрев.

„Изчислено през допустимите норми на фипронил на един килограм телесно тегло пратката, която в момента третираме, ако е консумирана от 70-килограмов човек, това са 3 кг яйца, които трябва да изяде последователно в кратък период, за да може да се получат вредни въздействия“, обясни за Нова телевизия и министър Румен Порожанов.

„Контролът е засилен и ще продължи да бъде такъв. До края на годината ще има задължителни проверки - една от нас и по две контролни проверки от всеки един оператор, производител или ползвател“, каза още министърът
 

Водещи новини

Още новини