Бивш зам.-министър разкри подробности около процедурата по избор на нов изтребител

Булфото (архив)
share

Временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет  изслуша Иван Иванов, зам – министър по отбраната в периода 2013 – 14 година. Той обясни как е бил организиран процесът, контролът и какви мерки са били предприемани, предаде репортер на novini.bg.

Иванов подчерта, че в периода 2013 – 2014 година работата по избора на многоцелеви изтребител е била приемствена от предходното правителство на две нива. Първото ниво е било управителен комитет начело, на който е бил той, а второто ниво е било екип от експерти от ВВС. „Целта на проекта беше да се осигури въздушен суверенитет на Република България. Ние сметнахме, че България трябва да има именно многоцелеви самолет - тоест с един полет да се осъществяват и три цели: прихващане, изстрелване и разузнаване.
Не всеки изтребител би отговарял на нуждите на ВВС“, заяви Иванов.

Като важен въпрос пред избора е стояло и въоръжението на самолета, както и при сключването на договор да има възможност за поддръжка.

„Стремили сме се да търсим договор, който да покрие нашите изисквания плюс възможност за дългосрочна поддръжка. Съблюдавали сме това самолетът да е на въоръжение в поне една от страните – членки на НАТО“, каза той. По думите му имало е три самолета, които отговарят на тези изисквания – Грипен, Юрофайтър и Ф16. „Изключително важен беше и начинът на плащане“, заяви той и подчерта, че Министерство на отбраната не е можело да се справи с нито един от предложените начини на плащане. „За 850 млн. лв. заделени в Министерството не съм чувал“, каза още Иван Иванов

Той изложи и кратка експертиза на трите типа самолети.

„Конкретна работа по нито една от офертите не е правена и всичко е било на ниво request for information“, обясни той.

Иванов подчерта, че за да се изпълнят абсолютно всички задачи на ВВС са необходими 30 пилота.

Водещи новини

Още новини