Легализират отглеждането на канабис у нас (обновена)

Pixabay
share

Българските земеделци могат да отглеждат легално канабис, като за целта трябва да подадат заявление, обяви експертът от Министерството на земеделието Стефка Дамянова пред БНР.

Министерството издава разрешително, което ще важи една година и ще дава право на стопаните да сеят само една реколта на точно определена площ.

1000 декара са площите у нас, засети легално с растението индустриален коноп, съобщават от земеделското министерство. Ежегодно ведомството издава разрешително на земеделците, които искат да отглеждат тази култура. Издадените разрешения, които важат до края на настоящата календарна година са 8.

Заедно със заявлението за разрешение, стопаните ще трябва да приложат и удостоверение за качеството на посевния материал, както и документ от акредитирана лаборатория, който доказва, че съдържанието на тетрахидроканабинол в растенията, от които са добити семената, не надвишава 0,2 тегловни процента определено в листната маса, цветните и плодните втъхчета. Целият процес подлежи на стриктен контрол, обясни Стефка Дамянова.

Индустриалният коноп се отглежда само за влакна, семена за фураж и семена за посев, посочват от ведомството с изричното уточнение, че не става дума за психотропни растения.

"След засяване се предвижда да се информира съответната областна дирекция на МВР за извършена сеитба, като се предостави и копие на издаденото разрешение и съответно информация за местонахожденията на засетите площи", уточни експертът.

Водещи новини

Още новини