Фандъкова обиколи ремонтиращите се булеварди в София

Фейсбук
share

Имам всички гаранции, че по реконструкцията на бул. "Ал. Дондуков" се работи в срок и за 15 септември ще бъде пуснато движението от ул. "Сердика" до ул. "Г. С. Раковски", както и от ул. "Кракра" до бул. "Васил Левски", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери днес ремонтите на обекта.

Тя добави, че след 15 септември ще бъде затворен участъкът от ул. "Г.С. Раковски" до бул. "Васил Левски", което е по график. Ремонтът на тротоарите ще продължи и след първия учебен ден, но важно е да пуснем част от движението, включително и на велосипедисти, отбеляза Фандъкова.

По думите й това е един от най-трудните обекти - на места е извършена подмяна на ВиК мрежата, включително и на топлопровод, подмяна на трамвайния релсов път, ремонтират се частично тролейбусните мрежи, стълбовете, осветлението.

Заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев посочи, че велоалеята по бул. "Дондуков" ще бъде изградена също от павета - с гранитна повърхност, като се доближават максимално до паветата на пътното платно, които обаче са с неравна повърхност и по тях карането на велосипед не би било комфортно. Затова е приета идеята да се произведат тези нови павета, които са с гладка повърхност и без големи фуги между тях. Велоалеята е от южната страна на булеварда, двупосочна, с ширина 2,50 м. Идеята е да бъде продължена към посока Ларгото, където да се свърже с алеята от бул. "Тодор Александров" и с предвидената по устройствен план велоалея, която идва от Лъвов мост по бул. "Мария Луиза". В другата посока ще бъде продължена най-вероятно по бул. "Дондуков", моста "Чавдар", така че да се свърже с кварталите "Хаджи Димитър" и "Сухата река".

Относно протест на граждани срещу шума от движението на трамваи по бул. "Скобелев" преди НДК, Крусев посочи, че се работи много сериозно казусът да бъде решен по най-бързия начин. Избрани са два основни варианта, като предстои до края на месеца да бъдат обсъдени на експертен съвет, след което да се обяви обществената процедура, да се избере изпълнител и около 1 юли догодина да започне същинското строителство на новото трамвайно трасе, което ще бъде според всички изисквания и ще намали неудобството на хората, добави той.

По отношение на останалите ремонти в София, кметът Фандъкова посочи, че до края на тази седмица предстои да бъде готов и бул. "Овча купел", до 15 септември и бул. "Шипченски проход". Предвижда се по бул. "Прага" също да има велоалея.

Водещи новини

Още новини