Излязоха от печат 13 книги за колекциите на НИМ

share

Излязоха от печат 13 книги от поредицата "Колекциите на Националния исторически музей", която започна да излиза от началото на 2017 година, съобщиха от музея.

С тази поредица Националният исторически музей /НИМ/ за пръв път започна да обнародва за широката публика своите колекции в отделни печатни издания.

Сред привличащите интерес е книжката, посветена на българските шевици - "Знаци от везба - колекция "Шевици от ръкави" от фонда на Националния исторически музей". Музеят съхранява в своите фондове над 1000 броя шевици от XIX и началото на XX век, събирани от теренни проучвания, дарения и откупки. В книгата са публикувани около 100 броя шевици от 4 етнографски региона на България.

Традиционно ръкавите са една от най-богато извезаните части от женската риза и именно затова НИМ посвещава тази книжка на тяхната орнаментика. Те разкриват богатството на традиционното изкуство на везбата и отправят предизвикателство пред изследователя за разчитането на неговите знаци, на дълбоката му символика.

На голям читателски интерес в книжарницата на музея се радват още книжките "Съкровището на кан Кубрат" и "Съкровището от Над Сент Миклош" от поредицата на НИМ. Над Сент Миклош е село в Трансилвания, което сега е в границата на Румъния, но когато е намерено, е било в пределите на Австро-Унгария. НИМ разполага с музейно копие на съкровището, което означава, че е точно до милиметър с оригинала, подарено от австрийския канцлер Бруно Крайски по време на посещението му в България.

Водещи новини

Още новини