Общините натрупали дългове от 150 млн. лв.

share

Около 150 млн. лева са били неразплатените задължения на общините към края на ноември м.г., сочат данните на Националното сдружение на общините. Това са основно дългове към фирми - изпълнители, съобщи Теодора Дачева - зам.-изпълнителен директор на сдружението. Тя участва като лектор в Регионалното делегатско заседание, на което Добрич е домакин.

В същото време на около 50-60 млн.лева възлизат несъбраните вземания на общините от граждани и фирми. В тежко финансово състояние са Видин, Сливен и Дупница.  По много от мерките на оперативните програми ресурсът за общините вече е изчерпан, значителни средства има само по ОП „Околна среда", свързани с ВиК и управление на отпадъците. Тези мерки обаче, към които имаше най-голям интерес от общините, като енергийна ефективност, образователни и социални заведения и общински пътища, са с изчерпан ресурс. „НСО, като участник в комитета за наблюдение на оперативните програми, прави усилия да се прехвърли неусвоен ресурс от други мерки към общинските и се надяваме времето да ни стигне за подобно нещо", коментира Теодора Дачева.

Още през първия един час на семинара в Добрич бяха поставени проблеми, за част от които според Дачева няма решение, тъй като не е осигурено необходимото финансиране. Това са проблемите с подробните устройствени планове на общините, справяне с безстопанствените кучета, управление на твърдите битови отпадъци и ред други възложени на общините, но неосигурени финансово правомощия. „Ние не можем да дадем рецепта как да се решават тези проблеми, но задача на НСО е да се опитва в диалог с централната власт да променя регламенти, да отстоява това, че правомощия и отговорности се прехвърлят заедно с финансирането", заяви Дачева.

По думите й процесът на децентрализация през последните години почти напълно е спрял. „Европейските експерти казват това, което ние твърдим от години - че няма баланс между правата и отговорностите на общините, че отговорностите са много по-големи от това, което им се дава като финансов ресурс, че следва да се гарантира независимост и самостоятелност на общинските бюджети и да им се даде възможност да имат ресурса да се справят с всички ангажименти, които държавата им е възложила", заяви зам.-изпълнителният директор на НСОРБ.

Водещи новини

Още новини