Рашков давал по 100 лева и кебапчета на биячите

Интернет
share
По 100 лева на ръка и безплатни кебапчета обещал Кирил Рашков на ромите, които извикал на помощ на 23 септември в Катуница.
 
Той пратил дъщеря си Събка в Столипиново, за да събере повече хора.

Целта му била да респектира Веселин Христов и жителите на Катуница, като демонстрира засилено присъствие и подкрепа. На ромите Рашков обещал безплатни кебапчета и пиене, като им плати и столевка за участието им. На някои било казано, че отиват на помен на починалия син на Цар Киро, на други - че ще има почерпка за избавяне на семейството от претърпяна катастрофа.

Това стана ясно от обвинителния акт срещу Симеон Йосифов, прегазил 19-годишния Ангел Петров. В документа подборно е описана фактическата обстановка. На мястото на срещата пред училище “Найден Геров” в Пловдив се събрали около 10 автомобила с 50 души, които организирано потеглили към Катуница. Там започнали да обикалят по улиците. Някои, като разбрали, че поводът не е за помен, се върнали веднага обратно в Пловдив. В това време внукът на Рашков Георги дава разпореждане на шофьорите да тръгнат в колона, пише "Марица".

Ангел Петров и баща му излезли да защитят Веселин Христов и приятелката му, към чиято къща се насочила тълпата. Ангел взел и домашното си куче. Атанас Петров с летвата ударил един от въоръжените с ножове роми. Рашков, който държал двуостра сабя, се заканил пред всички на Христов, че ще му отреже главата.

Мъжете пред къщата на Христов успели да респектират ромите и те започнали да отстъпват. От другата страна на улица “Стадиона” се чул шум от форсиран двигател на изостанал от колоната бус, управляван от Симеон Йосифов. Ангел се насочил към него, като държал и повода на кучето.

Йосифов решил да прегази Ангел с буса и така да го убие, пише в обвинителния акт. За целта форсирал още двигателя и тръгнал срещу Ангел, като го бутнал и го качил на капака. Момчето успяло като в каскада да се захване с ръце и да се задържи, но Йосифов усилил скоростта и продължил да го влачи 20 метра.

На 21-вия Ангел паднал на пътното платно. Във всеки един момент до падането на пострадалия, при задействане на спирачката, Йосифов не би го прегазил, категоричен е прокурорът. С действията си обвиняемият умишлено е нарушил разпоредбите на Закона за движение по пътищата. Заплашват го от 5 до 15 г. затвор за умишлена катастрофа, при което е убил Ангел.
 

Водещи новини

Още новини