От "Амелипе" съзряха външна намеса в конфликта в Асеновград (видео)

Булфото (архив)
share

От Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амелипе“, който работи за интеграцията на ромското население в България, обясниха на пресконференция, че от един месец в България има вълна на насилие, предаде репортер на Novini.bg.

След Катуница и Гърмен, сега има проблем в Асеновград. "Този конфликт от криминален може да прерасне в етнически. И в трите случая има външна намеса, като се стига до ескалиране на напрежението. Органите на реда си свършиха работата в Асеновград и задържаха виновните, но обстановката продължи да е напрегната. При тези конфликти най-потърпевши са ромите в цяла България, които се стремят да се интегрират, работят и децата им ходят на училище", казаха от неправителствената организация и уточниха, че гневът на хората не трябва да се насочва срещу всички роми.

"В Асеновград българи роми са живели в разбирателство до този момент. Ромската махала в града няма славата на Столипиново", обявиха още от "Амелипе" и настояха всички да продължат да работят за интеграцията на ромите, като най-важно е ромските деца да бъдат включени в образователната система.

Водещи новини

Още новини