Наказаха поп заради скок в реката с кръста на Йордановден

share

Село остана без свещеник за майтапчийска баня на Йордановден. Архиерейският наместник на дупнишка околия Георги Паликарски отзова попа на Бистрица, задето местните го хвърлили заедно с кръста в реката на Богоявление.

Това е гавра с расото, затова го наказвам, отсече шефът на божите служители, цитиран от "Стандарт Нюз". Заповедта за преместването на отец Борис Минчев е подписана от енорийския наместник тази сряда. Попът ще служи на друго място, а бистричани ще трябва да се молят на дупнишките свещеници при нужда от опело или венчавка.

Екшънът на Богоявление започнал на шега. В момента, когато Минчев вдигнал кръста и го хвърлил в реката, местните с викове се затичали към него и го цамбурнали във водата. Наместникът Паликарски обаче се разгневил от факта, че в момента на майтапчийското къпане подчиненият му е бил облечен в расо. Ако е бил цивилен, проблем няма, но с униформа вече е кощунство, твърди архиереят. Според него отношението на местните към божия служител било посегателство върху църковната институция. Решението вдигна на бунт Бистрица. До синода ще пишем, но не си даваме попа, ревнаха селяните.

Водещи новини

Още новини