Как в София ще се изгради една качествена веломрежа

Булфото (архив)
share

В Столична община се проведе дискусия с участието на холандски експерти в областта на изграждането на велосипедна инфраструктура, предаде репортер на novini.bg.

Целта е българските власти да почерпят от опита на холандските си колеги, за да бъде изградена качествена веломрежа в София. На събитието присъстваха зам. - кметът по направлението транспорт и транспортни комуникации Евгени Крусев, главният архитект на столицата арх. Здравко Здравков и Н. Пр. Том ван Оорсхот, посланик на Холандия в България.

Експертите, занимаващи се активно в сферата на планирането и изграждането на велоалеите в градска среда, представиха свои проекти и обясниха, че са направили обиколка на София и заявиха, че най – важното е да има цялостна политика за успешно изграждане на подобна инфраструктура.

„Безспорни са качествата на велосипедния транспорт. Това прави града по-чист, по-зелен и кара хората да спортуват. Карането на колело е удоволствие в Холандия. Подобна инфраструктура и мислене не се създават за ден – два. Трябва всичко да бъде добре организирано и безопасно изградено за всички участници в движението“, категорични са холандските експерти.

В Холандия изграждането на велопътищата е започнало 70-те години на миналия век и днес карането на колело е част от ежедневието.

Водещи новини

Още новини