„Ислямска държава“ - една добре смазана машина за убиване (АУДИО)

Getty Images/Guliver (aрхив)
share

„Това, което се случва в световен мащаб и с последните атаки в Манчестър, са неща, които за съжаление бяха очаквани и за още по-голямо съжаление няма адекватна реакция“, коментира пред novini.bg анализаторът Руслан Трад.

„Винаги, когато има удари по "Ислямска държава", следват терористични атаки, които не са само в Европа“, коментира Трад.

„Много се подцени структурата на „Ислямска държава“, категоричен е той и поясни: “Въпреки убитите лидери, дойдоха други. През последната една година се разшири пропагандата в интернет. Създадоха се много нови групи, публикации има дори и на босненски език, което ни засяга нас на Балканите. „Ислямска държава“ е една много добре смазана машина за убиване“. Транд заяви и че терористите не са вълци единаци, а точно обратното - те са членове на клетки, свързани с централното командване.

Анализаторът е категоричен и че всеки атентат е свързан и с послание, а датите не се координират.
При атаките в Манчестър посланието на терористите е било - Вие убихте нашите деца, а сега ние убиваме вашите. То е продиктувано, поясни Транд от последните атаки в Сирия, при които загинаха много жени и деца.

„Ислямска държава“ работи с всякакви методи да привлича мюсюлманската общност. Най – важното, според нея, е да се покаже на мюсюлманите, че европейците ги мразят. Всеки момент, в който ние реагираме остро, правим услуга на „Ислямска държава“, категоричен е Руслан Транд и добави: „Нека да не инвестираме в оръжия, а в образование“.

Какво още каза Руслан Транд пред novini.bg може да чуете ТУК:

Водещи новини

Още новини