Кристалина Георгиева: България печели от забавянето на Шенген

share

България може да извлече ползи от забавеното членство в Шенген заради ангажиментите, които ще трябва да поеме по опазването на външните граници на Европейския съюз и задаващата се емигрантска вълна от Северна Африка. Това стана известно от думите на еврокомисаря по бедствия и аварии Кристалина Георгиева.

До сега заради размириците в африканските държави са емигрирали над 700 хиляди души, които са били извозени по домовете си след действията на европейските държави. „В интерес на българските граждани е да се гледа по-спокойно на това на коя дата ще влезем в Шенген, заяви Георгиева.

От няколко месеца насам управляващите от ГЕРБ насочиха усилията си, за да успее България да влезе в Шенгенското пространство. Последната дата, в която страната трябваше да бъде приета, беше този март, но това се отложи отново. В началото на май Европейската комисия излезе с доклад, в който пише, че България е изпълнила всички технически изисквания за членството си. Предстои политическото решение за това и то трябва да бъде одобрено единодушно от всички страни в "Шенген". Германия и Франция от няколко месеца повтарят, че България не е способна да опазва границите на Евросъюза, като се опасяват се и от емигрантска вълна.

Според еврокомисар Кристалина Георгиева не е важна датата на влизане на страната в "Шенген" и дори може да се окаже, че България ще извлече ползи от забавянето: „Точно в този момент, в който някои страни взимат мерки за затягане на контрола вътре на собствените си територии, когато не се е реализирала, но има опасност от емигрантска вълна, ние като българи имаме интерес това влизане в Шенген да става внимателно, тъй като ще имаме по-големи отговорности като страна в Шенген в момент, когато рисковете са по-големи. Технически ние сме изпълнили условията, оттук нататък е въпрос на подписване на влизането на България. Не смятам, че има значение дали ще бъде този месец, следващия, до края на годината или началото на следващата. В момента за България важи правилото „Бързай бавно", защото има по-голям риск в резултат на ситуацията в Северна Африка, отколко имаше преди. В интерес на нашите граждани е да сме по-спокойни на темата на коя дата ще влезем".

Водещи новини

Още новини