Борисов и Плевнелиев ще играят хоро за “Гинес”

булфото
share

Новият президент Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов най-вероятно ще участват в рекорд за “Гинес” - най-дълго хоро, пише 24 часа.

Етноизпълнителката Елица Тодорова вече е изпратила персонални покани до двамата първи мъже в държавата да се хванат за ръце редом с около 50 000 участници от цялата страна и чужбина. Сред видните танцьори ще бъдат спортният министър Свилен Нейков и златните момичета на Илияна Раева.

Масовката тръгва мощно от центъра на Варна на 10 юни. Известната певица вече е депозирала документи в централата на “Гинес”, които са одобрени. Тя кандидатства в категорията "Най-дълго хоро на Балканите и в света". В тази категория преди години кандидатства и народният певец Илия Луков. Въпреки внушителния брой танцьори - около 13 000, не беше вписан рекорд в книгата за световни постижения. Рекордът беше обединението между хората от всички региони в страната. Те тропнаха с много хъс право хоро пред катедралния храм "Св. Александър Невски".

На най-популярното българско хоро от Тракийската етнографска област е заложила в своя проект Елица, прославила страната ни на "Евровизия" с хита "Вода".

Екип от експерти от Гинес вече е в България, за да направи свое проучване на обстановката и условията. Според правилника, след като специалистите изгледат кадрите, ще преценят има ли рекорд, или не. "До момента не е поставян рекорд за най-дълго хоро със силно подчертан фолклорен елемент. Дай боже рекордът в тази категория да е български", пожелала си Елица в новогодишната нощ, когато участва в концерта "Сцена под звездите".

Замисълът на проекта е в хорото да се включат деца, ученици, тийнейджъри и млади хора. Няма да бъдат забранени и игриви стари баби, които няма начин под звуците на мелодията да не живнат, сподели етноизпълнителката. Водещите танцьори ще са от професионални и самодейни състави от цялата страна. Идеята ми е хората да осъзнаят къде са българските корени - традициите, фолклорът, които са ни запазили като нация през годините, разсъждава Елица. Според нея даже и да не бъде регистриран рекорд, важното е обединението, единството между хората в трудни времена като днешните.

Подготовката на рекорда е поверена на специално създаден инициативен комитет. В него участват известни изпълнители. Поканени са Лили Иванова и Васил Найденов. Безрезервна подкрепа е оказал и олимпийският шампион Армен Назарян. Според Елица известният спортист приел идеята километричното хоро да обедини арменци, гагаузи, татари, македонци и роми.

Водещи новини

Още новини