Ген. Людмил Ангелов в битка за родното разузнаване

share

Генерал Людмил Ангелов е вероятният бъдещ шеф на Националната разузнавателна служба (НРС), съобщи "Стандарт".

Той се бори за поста с колегата си полк. Звездомир Пенков.

И двамата са заместници на настоящия шеф на разведките ген. Кирчо Киров. Той ще бъде сменен с идването на новия президент Росен Плевнелиев на 22 януари, а управляващите ще пишат закон за разузнаването. С него родните Джеймс-Бондовци ще преминат на подчинение на изпълнителната власт. В момента са към Президентството.


Името на полк. Пенков се завъртя като лична номинация на ген. Киров. Окончателното решение не е взето, тъй като предстоят консултации и с Плевнелиев, който трябва да издаде указ за назначаването.

Преди да се стигне до двете кандидатури от НРС, било обсъждано името на сегашния главен секретар на МВР Калин Георгиев. Мотивът бил, че много добре се справя с работата си. В крайна сметка обаче било решено, че екипът в МВР работи много добре и в никакъв случай не бива да бъде развалян. Допълнителен мотив било, че разведките са затворена система и няма да приемат добре външен човек. Както станало с назначаването на настоящия депутат от СДС Димо Гяуров по времето на кабинета "Костов".

Премиерът Бойко Борисов и МВР шефът Цветан Цветанов отказаха да обсъждат кадрови въпроси на НРС, тъй като материята е деликатна и засяга националната сигурност. "Ще се въздържа от коментар, тъй като няма нищо черно на бяло. Не е редно да обсъждам заместниците си", лаконичен бе ген. Киров.

Ген. Ангелов е дългогодишен служител на разузнаването. През май м.г. бе повишен в чин генерал-майор. Бил е на оперативна работа като съветник в няколко български посолства. През 2003 г. е и.д. зам.-шеф на службата. Полк. Звездомир Пенков е завършил войсково разузнаване. Преминал е курсове по дипломация към Дипломатическия институт във Външно министерство, обучение в Центъра за разузнавателна подготовка на НРС и курсове за подготовка на висши ръководни кадри. Офицер е от 1991 г. През 2010 г. става полковник, а година по-късно генерал.

Външният министър Николай Младенов пък отрече възможността Кирчо Киров да става посланик. Тъй като е бил агент от Държавна сигурност.

Водещи новини

Още новини