Иван Иванов: Жалбата срещу решението за поскъпването на природния газ е неоснователна

Булфото (архив)
share

Считаме за неоснователна внесената от омбудсмана Мая Манолова жалба срещу решението за поскъпването на цената на природния газ. Това заяви пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

„Запознах се с мотивите. В съответствие с българските закони очакваме съдът да се произнесе. Имаме пълно доверие в съда и в решенията, които той ще вземе“, коментира Иванов.

Запитан дали КЕВР работи в интерес на „Топлофикация-София“, той отговори, че няма да обсъжда такива твърдения, защото не са верни.

Жалбата бе внесена в понеделник в Административен съд София-град срещу КЕВР заради шоковото увеличение на цените на природния газ от 1 април 2017 г. с близо 30%, което от своя страна доведе до повишаване на цената на парното и топлата вода с между 18 и 38% в страната и увеличение на цената на електроенергията за битовите клиенти с около 1%. Според Манолова решението на КЕВР е незаконосъобразно и съществено е нарушена процедурата, защото не е проведено обществено обсъждане, което е съществен елемент от нея. По думите ѝ решението за повишаване на цената на природния газ е немотивирано и липсват аргументи защо цената на природния газ на световните пазари се повишава с 15%, в България скача с близо 30%.

Водещи новини

Още новини