Евтиният кашкавал съдържа малко мляко, малко мазнини и много вода, показва проучване на организация "Активни потребители". Проверени са 10 марки кашкавал на цена от 9 до 12 лева за килограм.
„При две от марките има растителни мазнини и сухо мляко. Тоест това не е кашкавал. Те са глобени. При другите осем марки също има различни проблеми. В някои има повече вода, при други съмнения за наличие на нишесте или не отговарят на показателя за зрялост”, обясни в „Здравей, България” по Нова телевизия Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.
Освен това има и видими нарушения в етикирането. Липсва изцяло информация за съдържанието и дори кой е производителят.
От „Активни потребители” алармират още, че макар целта на некачествения кашкавал е свалянето на цената му, то компромисите носят рискове за здравето.