Светият Синод застана срещу ин витрото и сурогатното майчинство

share

Светият Синод на Българската православна църква се обяви срещу ин витрото и сурогатното майчинство. В негово становище във връзка с методите на асистирана репродукция и заместващото майчинство се казва, че църквата е крайно резервирана към всяка противоречаща на Божията воля човешка намеса в основополагащите екзистенциални аспекти на човешкия живот.

Становището на Светия Синод ще бъде изпратено до председателя на парламента и до всички председатели на парламентарни групи, за да може позицията да стане ясна преди второто четене на законопроекта за суроготното майчинство, предаде Дарик.

Българската православна църква смята, че правомощията на науката и в частност на медицината не са безусловни и безгранични, особено когато се отнасят до "венеца на творението - човека". "Тъй като методът на асистираната репродукция и заместващото майчинство сериозно нарушават благословената среда и богоустановените форми на човешкото зачатие, светата ни Църква изразява силното си безпокойство от множеството рискове и предизвикателства, пред които тези медицински практики поставят съвременните хора, въпреки че в основата им нерядко може би залягат искрени въжделения и положителни мотиви "в името на живота". Единствено Бог е този, който задава физическите и духовните измерения на човешкото съществуване", заявяват от БПЦ.

"Методите на асистираната репродукция и заместващото майчинство са израз на безразсъдно противопоставяне и усъмняване в Божията премъдрост, блага воля и спасяваща любов към нас, човеците. С тяхното прилагане, донорите на човешки биологичен материал, лекарите и най-вече бездетните съпрузи показват, че не са познали или че са изгубили християнската надежда, което представлява тежка форма на безбожие, униние или богохулство", пише в становището.

Св. Синод призовава българската държава да съдейства на семействата с репродуктивни проблеми, но не като въвежда богопротивни и подкопаващи семейните устои законодателни промени, а като помага на бездетните съпрузи да надмогнат болката си, като пренесат копнежите и любовта си върху деца, лишени от родителска грижа.

Водещи новини

Още новини