Български ястия ще зарадват чужденците, избрали да празнуват Коледа и Нова година в нашите зимни курорти. Тенденцията е в ресторантите да се предлагат автентични храни. Това заяви пред Novini.bg председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.
„Връща се славата на българския продукт. В Банско, например, има частни ферми, които зареждат ресторантите. Постепенно се изтласкват от трапезата вредните продукти като палмовото олио“, обясни той.
Тази зима се очаква 6-7% ръст на туристите. Курортите ни предлагат отлични условия за ски и за СПА. Рагин посочи, че всички оръдия за сняг работят постоянно, за да се задъжи снежна покривка над 1 м. Изкуственият сняг пък може да издържи до април. Зимата курортите ни се пълнят предимно с англичани, гърци, турци, румънци и сърби. Не малко българи обаче са избрали да празнуват Коледа и Нова година в Сърбия.
„Всичко се развива много добре. Затова се притесняваме да не влезем в някаква политическа криза, за да не ни помръчи имиджа“, коментира Рагин.
По думите му балканските ни съседи са впечатлени от начина, по който развиваме туризма си. За усилията говори и фактът, че летните курорти се опитват да станат целогодишни. Много хотели предлагат СПА услуги и през зимата, за да пълнят стаите си. Зимните курорти пък примамват туристи през лятото с минералните си извори и прохладния въздух.
Междувременно усилията са насочени и към развитието на общ туристически маршрут София-Пловдив-Велико Търново. От септември досега столицата ни отчита 40% ръст на туристите.