Отровен алкохол залива пазара за празниците

share

Наближаващите празници отново извадиха на пазара опасни пластмасови туби със съмнителна течност под етикета "ракия". За това сигнализираха бдителни граждани, попаднали на подозрителните туби и бутилки по столични сергийки и крайпътни търговци около селата, съобщава "България днес".

Заради по-ниската цена на домашния алкохол мнозина се изкушават да посегнат към такава напитка, за да спестят някой лев по празниците. Специалисти обаче предупреждават, че и в този случай евтиното излиза не скъпо, а направо фатално.

Известният специалист токсиколог доц. Анета Хубенова няма да забрави кошмарен случай от практиката си. Вследствие на консумация на домашна пърцуца от трима приятели двама намират смъртта си, а третият "се отървава" със слепота и увреден черен дроб. Човекът се "спасил" единствено заради изпитите след ракията две нормални водки в местна кръчма. Сутринта след запоя с домашната ракия единственият оцелял се събужда, без да вижда, с конвулсии и изпада в безсъзнание, а намерилите го, го заварват да лежи в собственото си повръщано. Лекарите успяват да спасят живота му, но не и зрението и черния дроб на човека.

Експертите отчитат и неприятна тенденция в смъртността от произведена домашна ракия - близо 20% от случаите са именно от консумация на опасна скоросмъртница. Само в периода декември-януари над 10 души бяха погубени след запой с домашна ракия. Лекари алармират и че е недопустимо годишно от такива питиета да си отиват близо 500 души, цифра, равна на жертвите на пътни произшествия.

Водещи новини

Още новини