300 000 коли блокират София преди празниците

share

300 000 коли се очаква да блокират изходите на София в петък преди коледните празници, сочат предварителните анализи на столичния КАТ.

Километричните колони от автомобили най-вероятно ще започнат да се точат още от обед, тъй като голяма част от работещите вече са се уговорили да си тръгнат от работа около 13 часа. Поради тази причина пътуването преди Коледа се очаква да бъде истински ад.

„Въпреки че съветваме да не тръгват вечерта, много хора няма да ни послушат, коментираха от КАТ. Поради тази причина Пътна полиция ще изкара всичките налични над 100 полицаи. Най-вероятно светофарите на Богров към магистрала „Хемус” ще бъдат изключени, защото няма да могат да се справят с големия поток, а вместо тях ще работят регулировчици. Предвижда се шофьори, извършили дребни нарушения, да не бъдат спирани, за да не се образуват допълнителни задръствания. За по-грубите нарушения обаче няма да има прошка, заканиха се от Пътна полиция.

От ръководството на МВР вече са разпратили указания до областните дирекции да разпределят полицейските екипи на местата с голям поток от коли.

Съветите на експертите по пътна безопасност са да се избегне петъчният ден за пътувания. От КАТ смятат, че е най-добре автомобилът да бъде приготвен за път още от 23-ти вечерта - бъде зареден с гориво и течност за чистачките, но тръгването да стане на следващия ден рано сутрин.

„Ако тръгнете в 7 часа, ще пътувате абсолютно сами на пътя. Тогава ще има интервал до 9-10 часа, когато движението ще е слабо, защото в почивни дни повечето водачи решават да поспят и после да потеглят”, коментираха от Пътна полиция.

Така ще бъдат спестени доста нерви на шофьорите, пише "Монитор".

Освен това ще има и по-малък риск за двигателя на колата, който в задръстването при потегляне и спиране не може да се охлажда добре. Изпуснете ли момента с ранното тръгване в събота обаче, отново ще попаднете в задръстване, пикът на което се очаква да е около 11-12 часа.

„Няма защо да се притеснявате, че точно на празника ще сте на път. На хората, които тръгват на Бъдни вечер, не им се налага като стигнат тепърва да готвят и да слагат масата. Обикновено това вече ще е свършено от родителите им”, обясниха още експертите в Пътна полиция.

Водещи новини

Още новини