Шефът на ДАБ: Водят се преговори с ЕК половината от лагера в Харманли да стане от затворен тип

Булфото (архив)
share

Водят се преговори с Европейската комисия половината от регистрационно - приемателния център за бежанци в Харманли да стане от затворен тип.

Това съобщи в Харманли председателят на Държавната агенция за бежанците /ДАБ/ Петя Първанова, цитирана от БТА. Малко след 16 часа следобед тя пристигна за преговори с протестиращите от днес по обяд настанени в центъра. Заради наложената им от 3 дни карантина и забрана да напускат лагера 2000 от тях вдигнаха бунт, при който хвърляха камъни по жандармерията и палеха огньове от автомобилни гуми и дюшеци, преди напрежението да бъде леко успокоено към 13,30 часа. Разбрахме се като начало да угасят огньовете, каза при излизането си от центъра и преди да поднови разговорите Първанова. Мисля, че напрежението се успокоява, добави тя и потвърди, че причината за недоволството е затвореният център. Според нея щетите от бунта в центъра са изпочупени прозорци на столовата и на новия регистрационен център.

Една култура срещу друга. Трябва да постигнем баланса, заяви още Първанова. Тя каза още, че вече от два месеца се нагнетява напрежение, като явно визира досегашните три протеста срещу съществуването на центъра и свободния режим на движение на мигрантите в Харманли. Относно въпроса за превръщането на половината лагер в "закрит" тип Първанова каза, че има определени условия, на които търсещите убежище трябва да отговарят. Председателят на ДАБ увери още, че на кандидатстващите за хуманитарен статут ще бъдат осигурено необходимото до приключването на медицинския скриниг и отмяната на режима, който ограничава излизането от лагера. Пред стотина събрали се пред центъра протестиращи жители на Харманли Първанова отговори на въпрос за исканата й оставка, че няма кой да води преговорите, ако тя бъде подадена.

Водещи новини

Още новини