КЗП забрани опасни гумички за триене

share

Гумички за триене във формата на плодове забрани за продажба Комисията за защита на потребителите (КЗП) в цялата търговска мрежа в Монтана.

Започнали са проверки и конфискация на опасната за децата стока. Счита се, че малките гумички, имитиращи плодове, могат да бъдат погълнати и да доведат до задавяне и отравяне.

Комплектите разноцветни гумички съдържат две, оформени като резенчета портокал с диаметър приблизително 2 см, една с формата на разрязан банан, дълга около 1,5 см, и една, наподобяваща разрязана ябълка с около 3 см в диаметър. Те ще бъдат унищожени.

Издадени са общо 5 заповеди за налагане на принудителни административни мерки, в това число и за домашни чехли, ръкавици с тигрова окраска, комплект шапка шал и ръкавици, черни плетени шапки, съобщи "24 часа".

Опасни според експертите за потребителите са и комплекти за подарък, съдържащи химикал, ключодържател и газова запалка за многократна употреба.

Кампанията е приложена на територията на цялата регионална дирекция.

Издирвани са стоки в търговски обекти, за които КЗП разполага с информация по получени нотификации от система RAPEX и по изказани съмнения от инспекторите за стоки с явни несъответствия като масова бижутерия, детски стоки - облекла, кошари, столчета, колички, стоки, имитиращи храни, и други.

Водещи новини

Още новини