Мая Манолова: Миньорите работят при изключително тежки услови (видео)

Нова телевизия
share

Те работят при изключителни тежки условия на труд, заслужават много по-високо заплащане. Заради липсата на алтернатива, работят това. Това заяви омбудманът Мая Манолова, която прекара 8 часа под земяната заедно с миньорите. Тя беше заедно с тях, когато стачката приключи, а инкасо автомобил докара парите за възнаграждения.

"Вчера завършихме с оптимизъм, но реално това е една малка победа. Съдбата им остава неясна. Ще направим всичко възможно въгледобивът да бъде спасен", обясни пред Нова телевизия Мая Манолова.

Тя посочи още, че миньорите са дали пример на цяла България, че хората трябва да си защитават правата.

Междувременно обаче работниците не скриха, че са скептични за развоя на събитията оттук-нататък. Те обясниха, че барикадата се е наложила, защото в последните месеци заплатите са им орязани. "Оттам дойде тази истерия", коментира един от миньорите. Освен това заплатите много се бавят. Миньорите разкриха, че въпреки обещатията, някои от миньорите не са получили пълни заплати снощи. На други са им ударжани пари и за това, че са били в отпуск. Ваучерите за храна пък били раздадени само за март.

Миньорите не скриха възмущението си, че по време на избори политиците ги търсят.

"Дойде ли време за избори, постоянно ни търсят, тука става страшно", коментира един от работниците.

"Измръзнахме от отваряне вратите, за да влизат за избори“, добави друг миньор.

Синдикатите отчитат, че напрежението в рудника е натрупано от дълго време. "Това е временно изпускане на парата, този проблем няма да се реши тук. Твърди се, че рудник "Бабино" е икономически неефективен", обясни Димитър Манолов, президентът на КТ "Подкрепа". Той коментира, че рудникът има и технически проблеми.

Водещи новини

Още новини