Не могат да сформират два екипа синоптици за работа за връх Мусала

facebook/Musala.meteo
share

Към момента високопланинската синоптична станция на връх Мусала остава с трима метеорологични наблюдатели и не е възможно да се сформират два екипа за работа. Това заявява директорът на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН проф. Христомир Брънзов по повод на временното преустановяване на дейността на синоптичната станция на Мусала.

На всички високопланински синоптични станции на НИМХ-БАН се дават 24-часови дежурства. Те се изпълняват от екип от двама служители. Тези екипи се сменят на четири дни и са необходими петима метеорологични наблюдатели, посочва проф. Брънзов.

Той припомня, че при трагичен инцидент на 20 септември т.г. загина ръководителят на станцията на Мусала Огнян Филимонов, а вторият наблюдател е извън България. "До изясняване на случая и предприемане на необходимите действия по Кодекса на труда, бъдещето на отсъстващия от работа наблюдател в НИМХ-БАН е неясно. В момента тече вътрешна проверка дали това е инцидентен случай или практика", заявява проф. Брънзов.

Той информира, че процедурата по обявяване на конкурс, по избор, обучение и изпит за допуск до работа на един метеорологичен наблюдател в най-добрия случай продължава до месец и половина. Това на практика означава, че най-рано в началото на ноември станцията на Мусала може да започне работа, уточнява директорът на НИМХ-БАН.

Отчитайки всички тези обстоятелства, след консултации с ръководния екип на НИМХ-БАН, взех единственото отговорно и болезнено решение - прекъсвам измерванията от станцията на Мусала до пролетта на 2017 г., тъй като животът и здравето на работещите в НИМХ-БАН са по-важни. За успокоение на обществеността - липсата на данни от станцията на Мусала няма "значително да влоши" качеството на синоптичните прогнози, както твърдят някои "специалисти", уверява проф. Христомир Брънзов, цитиран от БТА.

Водещи новини

Още новини