Мая Манолова: Интернатите за деца осакатяват тяхното бъдеще

Булфото (Архив)
share

"Нека министърът на образованието и науката г-жа Меглена Кунева да посети на 15 септември един от шестте интерната за деца, които са под шапката на МОН, например този в с. Керека, за да провери на място как ще започне учебния процес там." Такава покана отправи омбудсманът Мая Манолова пред журналисти в гр. Плевен, след като направи внезапна проверка във Възпитателно училище интернат ( ВУИ), намиращо се в с. Подем, на 30 км. от областния център. Това съобщиха от пресцентъра на институцията.

По думите на омбудсмана тези интернати са символ на провала на институциите и на системите в България като: системата за закрила, образователната система, правосъдната и социалната система, които не са измислили нищо по-подходящо за деца, които са жертви на обстоятелствата на семейната среда и на институциите в България.

Тя е отбелязала, че след посещението си ще напише поредната препоръка на Министерството на правосъдието - да ускори темповете по подготовка на проекта за нов закон за детското правосъдие, тъй като сега действащият е от 60-те години на миналия век.

Омбудсманът ще настоява да се изградят нов тип социални и педагогически центрове, които да подкрепят децата. Те ще са поне 28 от отворен резидентен тип и в тях ще работят мултидисциплинарни екипи - психолог, педагог, психиатър, социален работници.

Водещи новини

Още новини